Bir Deniz Sultanı Barbaros

Denizcilikte bir devir Barbaros Hayrettin Paşa, Osmanlı Devleti’nin şanlı Kaptan-ı Derya’larından olan Barbaros Hayrettin Paşa 1476 yılında Midilli Adasında doğmuştur. Asıl adı Hızır olup kendisinden korkan Avrupalı Devletler tarafından konulan Barbarossa yani Kızıl Sakallı anlamına gelen bir lakap konulmuştur.
Din ve devlet işlerinde yaptığı büyük işlerden dolayı ödülden ödüle koşmuş olan Barbaros’a asrının Cihan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman tarafından “Dinde hayırlı olan” manasına delen Hayrettin lakabı verilmiştir. Babası Midilli Adası 1462 yılında Osmanlı Devleti tarafından fetih edildikten sonra buraya kale muhafızı olarak Nurullah Yakup Ağa’dır. Midilli Adası’nın fethinde üstün başarı göstermesinden dolayı kendisine tımar olarak verilen Bonova Köyü’ne yerleşen Nurullah Yakup Ağa bu köyde yetiştirdiği dört oğlu vardır; İshak, Oruç, Hızır ve İlyas’ın tahsillerine büyük önem verdi. Dört kardeş, dinî ilimler tahsilinin yanı sıra Arapça, Yunanca, İtalyanca, İspanyolca ve Fransızca da öğrenerek yetiştiler. Bu dört cengaver kardeşten üçü, İshak, Oruç ve İlyas Reis şehit olarak vefat etmişlerdir.
İlk olarak denizcilik yapan Barbaros Hayrettin Paşa Dünya’nın bütün okyanuslarına ve denizlerinde nam salmış bir kaptan-ı deryadır.

barbaroshayrettin

kaynak : bilgiyazar.net

0 yorum:

Yorum Gönder

popho reklam

İzleyiciler

Link Dostluğu

sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi sitebilgi
Tüm haklar saklıdır - Düzenli Blog